English Antarctica Expeditie: Arthur van Rhee: januari 2007

Dit is het verslag van mijn Antarctica expeditie van 16 januari, 2007 - 26 januari, 2007. Ik heb geprobeerd een beeld te geven van deze expeditie in woord en beeld, zo kort en bondig mogelijk. Er is natuurlijk nog veel meer te zien op Antarctica dan wat je op deze pagina vindt. De expeditie groep bestond uit 44 mensen, zonder staff of ander personeel. Zo'n kleine groep gaf ons de kans om snel aan land te gaan, en lang aan land te blijven. Bij grotere groepen duurt niet alleen het landen langer, maar kan men ook niet zo lang aan land blijven. Even vermelden dat het zeer zonnig en zelfs warm was. Ik heb op de thermometer zelfs 15░C gemeten op Half Moon en de koudste temperatuur die we hebben gemeten was -1░C, tijdens het kamperen op Damoy. Op de plaatsen waar wij geland zijn, waren we ongeveer 3 uren aan land, ruim voldoende om bijna alles gezien te hebben. We hebben maar ÚÚn enkele landing niet kunnen uitvoeren (Deception Island), maar 13 landingen zijn succesvol doorgegaan. Daarnaast hebben we nog drie succesvolle zodiac cruises gedaan, met geweldige belevenissen. Dit is zeer uitzonderlijk voor een dergelijke expeditie. Gelieve ermee rekening te houden dat het aantal landingen meestal minder is tijdens een dergelijke avontuurlijke reis. Even herinneren... Hoe groter de group, hoe kleiner het aantal landingen en hoe korter je aan land kan zijn.

Antarctica: Half Moon

Foto genomen op Half Moon: Ezelspinguin

Dankwoord

Eerst en vooral wil ik Beluga Expeditions (http://www.belugareizen.nl/) danken voor de geweldige hoeveelheid informatie en hulp die ik gekregen heb i.v.m. Antarctica en de mogelijke expedities tijdens mijn voorbereiding. Na vele gespreken met mijn mede expeditieleden werd het al snel duidelijk dat Beluga Expeditions de beste keus was in dit avontuur. En dat mag dan ook zeker wel gezegd worden.

Ook wil ik de Quarck Expeditions staff danken voor hun fantastische begeleiding: Brandon Harvey (Expeditie Leider), Andy Miller (Bioloog), Phil Parfet (Geoloog), Jonathan Shackleton (Historicus en familie van de beroemde poolreiziger Ernest Shackleton 1874 - 1922), Louise Adie (Kajak Master), Jamie Scarrow (Kajak Support/Kamping) Anna Greenham (Scheepsarts)

En natuurlijk wil ik Kapitein Igor Kiselev, zijn officieren en de bemanning van de Akademik Shokalskiy bedanken voor een veilige en fantastische reis.

Bedankt alle mede expeditieleden: Hans, Andrena, Gary, Michael, Robbie, Michael, Martin, Maria, Mark, Seamus, Wendy, Ken, Valerie, Neroli, Maureen, Lynne, Kris, Bill, Geraldine, Alice, Deyanne, Bill, Lesley, Shelley, Colleen, Jim, Bea, Paul, Bob, Pudge, Cindy, Dave, Jonet, Joakim, Ed, Toni, Tom, Ed, Kees en speciale dank aan mijn cabin mates: Craig en Sven.

Opmerking:

Antarctica is een beschermd natuurgebied bij verdrag (http://www.hetlaatstecontinent.be/milieu/verdrag_antarctica.html). Er wordt verwacht van alle Antarctica bezoekers dat ze dit verdrag kennen en toepassen. Overtreders worden gestraft. Dus als je van plan bent een pinguin mee te nemen, blijf dan thuis. Als je van plan bent zeeolifanten te pesten, blijf dan thuis. Als je een barbeque wil organiseren op een van de Antarctische eilanden, blijf dan thuis...

Antarctica is een prachtig natuurgebied. Laat ons dat zo houden. Dan kan iedereen ervan genieten.

En nu mee op reis...

Ushuaia: 16 januari, 2007

Antarctica

Akademik Shokalskiy

Na een plaatselijke overnachting in het Los Đires hotel (http://www.nires.com.ar/) in Ushuaia (ArgentiniŰ) en een bezoek aan het prachtige Tierra del Fuego National Park waren we klaar om in te schepen op de Akademik Shokalskiy.

Er volgde een voorstelling van de staff, de kapitein en enkele van zijn officieren, gevolgd door een "Lifeboat Drill".

Drake's Passage: 17 januari, 2007

Drake's Passage

Drake's Passage tijdens de storm

Zware Storm: 10 Beaufort (Dank aan Jonet voor de correctie). Alle activiteiten waren afgelast. Het was verboden op het dek te komen. Dat was veel te gevaarlijk. Enkel de brug was toegankelijk. Er werd gevraagd de kajuit niet te verlaten tenzij het echt nodig was. Namiddag, tijdens de recap in de bar was er een korte lezing van Andy over vogels in de Drake's Passage en van Jonathan over Beaufort. Meer dan de helft van de expeditie leden was zeeziek en in bed.

Drake's Passage: 18 januari, 2007

Livingston

Eerste land in zicht: Livingston Island

De storm was geminderd en de meeste expeditie leden waren weer op de been. Op de brug hadden we een goed zicht en nogal wat vogels waren goed te zien.

Lezingen:

Andy: Pingu´ns
Jonathan: "We were here first - were you really?" The first explorers of Antarctica
Phil: Historical Geology of Antarctica
Brandon: Zodiac Briefing
Brandon: International Association of Antarctic Tour Operators (IAATO) http://www.iaato.org/

Antarctic Sound: 19 januari, 2007

Antarctic Sound

IJsbergen in de Antarctic Sound

Antarctic Sound

Ikzelf op de Akademik Shokalskiy, varend tussen de ijsbergen

Om 4.00 op om de ijsbergen te zijn. In alle vormen, en vooral heel groot.East Antarctisch Peninsula: 19 januari, 2007

Landing Brown Bluff

Brown Bluff

Brown Bluff: duizenden pingu´ns

Onze eerste landing op Antarctica. Het was een beetje overdonderend. Niet alleen het aantal dieren (kinbandpingu´ns, adŔlie pingu´ns, meeuwen, robben, kreefteneters) maar ook door de wandeling over een gletsjer. Op een gletsjer lopen is gevaarlijk. We leerden dan ook een techniek om voorzichtig te gaan en zo niet in een gletsjerspleet te belanden.Landing Esperanza Station

Esperanza Station

Esperanza Station

Na de middag zijn we geland bij het Argentijnse Esperanza Station, waar gezinnen samen wonen. Er is zelfs een school, een kerk, een zieken huis... en natuurlijk veel pingu´ns...Zuid Shetland Islands: 20 januari, 2007

Landing Half Moon

Half Moon

Half Moon: een vaartuig van een vroegere landing

Op Half Moon waren er prachtig gekleurde mossen, adŔlie pingu´ns en kinbandpingu´ns, blauwogige aalscholvers, zelfs een jonge (5 maanden) zeeolifant.

Na de landing was er een lezing tijdens de bootreis naar Deception Island door Jonathan: "Heros or Humans? The Heroic Age Begins".Deception Island

Deception Island

Deception Island: Overblijfselen van een Britse basis

Het was niet mogelijk om op Deception Island te landen. De wind was bijna 50 knopen. Er waren die dag al andere schepen geweest. Een ervan had een landings poging gedaan die bijna op een ramp was uitgelopen. Deception Island is een zeer grote vulkaan. We zijn wel met de Akademik Shokalskiy de hele vulkaan doorgevaren.

Cuverville, Neko, Paradise Bay: 21 januari, 2007

Landing Cuverville

Cuverville Island

Cuverville Island: "Penguin Highway"

De ezelspingu´n kolonies op Cuverville Island zijn beschermd en mochten niet benaderd worden. Met een tele lens waren er toch mooie fotos van te maken. In de baai van Cuverville Island hebben we enkele Bultrug walvissen gezien. Maar in schril contrast daarmee waren de walvis beenderen op de kust.Landing Neko Harbor

Neko Harbor

Neko Harbor: ezelspingu´ns

Op de Oostkust van Andvord Baai ligt Neko Harbor. We hebben naast de kolonie ezelspingu´ns ook enkele broedende stormvogels gezien. Een Argentijnse rescue hut gaf een veilig gevoel. We beklommen een kleine rots om daar van de stilte te genieten. Het was gewoon een plaats om te blijven. Maar er wachtte ons nog iets anders: de polar plunge. Het in het water springen/duiken. Lucht temperatuur was 5░C, water temperatuur 0░C. En na de polar plunge een groot feest en barbeque op het dek van de Akademik Shokalskiy.

Polar Plunge in Neko Harbor

Neko Harbor: Polar plunge: hier kom ik uit het Antarctisch water na mijn polar plunge - een absolute aanrader

Zodiac Cruise Paradise Bay

Fotos: zie Zodiac Cruises

Lemaire Channel, Petermann Island, PlÚneau Bay, Port Lockroy: 22 januari, 2007

Lemaire Channel

Lemaire Channel

Lemaire Channel: bedekt met ijs

Zoals gewoonlijk vroeg op. We wilden het ijs zien in het Lemaire Channel. Het was warm geweest en de grote ijsbergen die soms het Lemaire Channel blokkeren waren er niet. Gelukkig maar want zo konden we er makkelijk door.

Petermann Island

Petermann Island

Petermann Island: Een foto van mezelf op Petermann Island

Petermann Island was het meest zuidelijke punt van de expeditie (65░ 10' Zuid, 64░ 08' West: gemeten met de GPS van Jonathan). Een kolonie ezelspingu´ns en een kolonie AdŔlie pingu´ns nest hier naast elkaar, zonder zelfs maar ruzie te maken. Er is hier een wetenschappelijk kamp. Wetenschappers bestuderen al 15 jaar de pingu´n gemeenschappen op het Antarctisch Schiereiland. Deze wetenschappers zijn meestal vrijwilligers. In deze periode waren ze op Petermann Island.

Zodiac Cruise PlÚneau Bay

Fotos: zie Zodiac Cruises

Port Lockroy

Port Lockroy

Port Lockroy: Ikzelf bij Port Lockroy tussen de pingu´ns

"Stap hier niet op een pinguin." was het eerste wat we hoorden tijdens de landings briefing. En inderdaad... we moesten oppassen. Port Lockroy is een Britse basis die behoort tot het Antarctic Heritage Trust (http://www.heritage-antarctica.org/). Er is een museum, een souvenir winkel, een postkantoor. Teveel om te beschrijven, dus raad ik aan een kijkje te nemen op de website van het Antarctic Heritage Trust (http://www.heritage-antarctica.org/).Kamperen op Damoy Point

Damoy Point

Damoy Point: Ezelspinguin kolonie

Camp: Damoy Point

Damoy Point: Kamperen doe je in een tent...

Op Damoy Point hebben we een nacht doorgebracht op het ijs in een tent. 20 dappere expeditie leden wilden een idee krijgen hoe het moest geweest zijn voor die eerste mensen op Antarctica zowat 100 jaar geleden. De hoogste temperatuur gemeten was 5░C. De laagste temperatuur was -1░C. De zon verdween achter de bergen en het werd wat donkerder, maar het bleef licht de hele nacht. Een ervaring om nooit te vergeten. Zeker ook omdat we in het gezelschap waren van een zeeolifant en honderden ezelspingu´ns.Danco Island, Melchior Islands: 23 januari, 2007

Danco Island

Danco Island

Danco Island: Vergezicht boven op de rotsen

Danco Island was onze laatste landing. De ezelspingu´ns kolonie was verspreid op het eiland tot op de hoogste rotsen. Walvis beenderen waren getuige van lang vervlogen dagen. Dit was de plaats die we het minst graag zouden verlaten. De laatste keer aan land op Antarctica...Zodiac Cruise Melchior Islands

Melchior Islands

Melchior Islands: Argentijnse basis

Bij Melchior Island hebben we een zodiac cruise gedaan. Bultrug walvissen, kreefteneter, vele vogels en pingu´ns, om niet te zeggen heel onherbergzame rotsen, een prachtig landschap.

Fotos: zie Zodiac Cruises

Drake's Passage: 24-25 januari, 2007

Drake's Passage

Drake's Passage: Terug naar Ushuaia

Na onze eerste passage over de Drake's Passage was natuurlijk iedereen een beetje bezorgd over het komende weer. Maar er was geen storm. De zee was tam en vlak. Met volle snelheid (12.5 Knopen) vaarden we door de Drake's Passage. Vele vogels en een paar bultrug walvissen begeleiden ons. Met een gemiddelde van 4 Ó 5 uren slaap per dag tijdens deze expeditie, genoten we deze twee dagen van de welkome rust.

Lezingen:

Jonathan: A Feckless Irishman - Nearly reaches the South Pole
Phil: Ice, Ice, Ice
Andy: Antarctic Food Web
Brandon: Orcas, A Natural History
Jonathan: By Endurance we Conquer
Phil: Working in Antarctica

Ushuaia: 26 januari, 2007

Ushuaia

Ushuaia: We zijn terug op de plaats waar we vertrokken zijn

Dieren

Geziene dieren door expeditieleden

De volgende vogels werden gezien tijdens deze expeditie:

Vogels: Namen in Latijn - Engels - Nederlands

Diomedea exulans - Wandering Albatross - Reuzenalbatros
Diomedea exulans Sanfordi - Royal Albatross - Koning Albatros
Thalassarche melanophrys - Black-browed Albatross - Wenkbrouwalbatros
Thalassarche chrysostoma - Grey-headed Albatross - Grijskopalbatros
Phoebetria palpebrata - Light-mantled Sooty Albatross - Roetkopalbatros
Puffinus griseus - Sooty Shearwater - Grauwe Pijlstormvogel
Puffinus gravis - Great Shearwater - Grote Pijlstormvogel
Procellaria aequinoctialis - White chinned Petrel - Witkinstormvogel
Macronectes giganteus - Southern Giant Petrel - Zuidelijke Reuzenstormvogel
Macronectes halli - Northern Giant Petrel - Noordelijke Reuzenstormvogel
Fulmarus glacialoides - Southern Fulmar - Grijze Stormvogel
Daption capense - Cape Petrel (Pintado) - Kaapse Stormvogel (Pintado)
Halobaena caerulea - Blue Petrel - Blauwe Stormvogel
Pachyptila spp. - Prion spp. - Prion soort
Oceanites oceanicus - Wilson's Storm Petrel - Wilson-stormvogeltje
Fregetta tropica - Black-bellied Storm Petrel - Zwartbuikstormvogeltje
Pagadroma nivea - Snow Petrel - Sneeuwstormvogel
Stercorarius antarcticus - Brown Skua - Subantarctische Grote Jager
Stercorarius maccormicki - South Polar Skua - Zuidpooljager
Sterna vitatta - Antarctic Tern - Antarctische Stern
Larus dominicanus - Kelp Gull - Kelpmeeuw
Phalacrocorax atriceps - Blue-eyed Shag - Blauwoogaalscholver
Pygoscelis antarctica - Chinstrap Penguin - Kinbandpingu´n
Pygoscelis papua - Gentoo Penguin - Ezelspingu´n
Pygoscelis adeliae - AdŔlie Penguin - AdŔlie Pingu´n

De volgende zoogdieren werden gezien tijdens deze expeditie:

Zoogdieren: Namen in Latijn - Engels - Nederlands

Lobodon carcinophagus - Crabeater Seal - Kreefteneter
Leptonychotes weddellii - Weddell Seal - Weddellrob
Hydrurga leptonyx - Leopard Seal - Zeeluipaard
Mirounga leonina - Southern Elephant Seal - Zuid. Zeeolifant
Arctocephalus gazella - Antarctic Fur Seal - Antarctische Pelsrob
Balaenoptera acutorostrata - Minke Whale - Dwergvinvis
Megaptera novaeangliae - Humpback Whale - Bultrug

Foto's

AdŔliepingu´n

AdŔliepingu´nEzelspingu´n

Ezelspingu´nKinbandpingu´n

Kinbandpingu´nAntarctische Pelsrob

Antarctische PelsrobWeddellrob

WeddellrobZeeolifant

ZeeolifantKaapse Stormvogel (Pintado)

Kaapse Stormvogel (Pintado)Reuzenalbatros

ReuzenalbatrosKelpmeeuw

KelpmeeuwBlauwoogaalscholver

BlauwoogaalscholverZuidpooljager

ZuidpooljagerBultrug Walvis

Bultrug Walvis: foto genomen tijdens een zodiac cruise

Zeeluipaard

Zeeluipaard: foto genomen tijdens een zodiac cruise

Mossen

Mos

Mos

Mos

Mos

Mos

Filmpjes

Ezelspingu´ns op Port Lockroy, Antarctica


Ezelspingu´ns op Petermann Island, AntarcticaHistorische Plaatsen

Hope Bay

hut

De oorspronkelijke hut die de Zweden Gunnar Anderson, Duse en Grunden gemaakt hadden om te overwinteren op Hope Bay. Zij waren drie leden van de Zweedse Otto Nordenskj÷ld expeditie (1901-1903).

Het verhaal van de Otto Nordenskj÷ld expeditie vind je hier:
http://www.hetlaatstecontinent.be/geschiedenis/expedities/nordenskjold_antarctic.html

Danco Island

Danco Island

Danco Island is genoemd naar Emile Danco, geofysicus aan boord van de Belgische Adrien de Gerlache de Gomery expeditie (1897-1899). Danco overleed tijdens de expeditie op 6 juni 1898. Hier zie je een gedenkplaat van de Brittish Antarctic Survey (http://www.antarctica.ac.uk) i.v.m. de Britse basis O in gebruik van februari 1956 tot februari 1959. De walvis wervels zijn onaangeroerd.

Het verhaal van de Belgische Adrien de Gerlache de Gomery expeditie vind je hier:
http://www.hetlaatstecontinent.be/geschiedenis/expedities/gerlache_belgica.html

Port Lockroy

Jonathan Shackleton bij Port Lockroy

Tijdens Operatie Tabarin, in Wereld Oorlog II, werd op dit eiland Site A gebouwd door de Britten. Een eertste in een reeks sites. Op de foto is Jonathan Shackleton (met toestemming van Jonathan Shackleton)bij het hoofdgebouw op Port Lockroy. De oorspronkelijke Site A werd nog tot 1962 gebruikt als research station. In 1996 werd Port Lockroy gerenoveerd en ingericht als museum.

Port Lockroy is een Britse basis die behoort tot het Antarctic Heritage Trust (http://www.heritage-antarctica.org/). Meer informatie over Operation Tabarin en Port Lockroy vind je ook op deze site.

Zodiac Cruises

Tijdens een zodiac cruise kan je dingen en dieren zien die je vanop het land of op de ijsbreker niet kan zien. Fotos hierboven laten al een zeeluipaard en bultrug walvissen zien. Zo zagen we kreefteneters op ijsbergjes en nesten van blauwogige aalscholvers tegen de rotsen, om maar te zwijgen van de mooie ijsbergen.

Zodiac Cruise

Zodiac Cruise

Zodiac Cruise

Zodiac Cruise

Zodiac Cruise

Zodiac Cruise

Route

De gevolgde route: Ushuaia - Drake's Passage - Antarctic Sound - Brown Bluff - Esperanza Station - Half Moon Island - Deception Island - Neptune's Bellows/Whalers' Bay - Bransfield Strait - Gerlache Strait - Spigot Peak - Cuverville Island - Errera Channel - Neko - Paradise Bay/Skontorp Cove - Lemaire Channel - Petermann Island - Hovgaard Island - PlÚneau Bay - Neumayer Channel - Damoy Point/Dorian Bay - Port Lockroy - Goudier Island - Jougla Point - Damoy Point - Neumayer Channel - Danco Island - Melchior Islands - Drake's Passage - Ushuaia. We hebben 1710 zeemijlen afgelegd (=3167 km.).


Links

Mijn poolgebieden Blog: dagelijks nieuws, expedities, persberichten,filmpjes, interessante links, foto's en wetenschap...

Poolgebieden Blog

Op poolgebieden.org kan je informatie vinden over de poolgebieden, mijn expedities in de poolgebieden en mijn blogs over de poolgebieden.

poolgebieden.org

Om nog meer te weten te komen over Antarctica, zeer goede kaarten, geschiedenis, enz, raad ik Het Laatste Continent aan.

Het Laatste Continent


Alle fotos en filmpjes op deze site zijn (op)genomen door de webmaster Arthur van Rhee: arthur.van.rhee@poolgebieden.org.